Pakowanie prozniowe sous vide

Próżniowe pakowanie żywności jest najciekawszym środkiem na zabezpieczenie jej przed zepsuciem. Z obecnej technologii korzystają, zarówno, producenci, kiedy i gospodarstwa domowe. Można poznać akcesorium do pakowania próżniowego, takie jak pakowarki próżniowe, które szczelnie zamykają artykuły w woreczku foliowym, czyli w pojemniku do tego danym. Dania te sprawiają zgrzewy na granic worka, jednocześnie usuwając powietrze z wnętrza opakowania.

Tak zapakowane artykuły żywnościowe, np. nabiał, mięso, wędliny, ryby, czy produkty garmażeryjne, mogą stanowić często dłużej przechowywane, zachowując przy tym właściwą wilgotność, konsystencję, gust oraz smak, a jednocześnie są zabezpieczone przed przedostaniem się do mieszkania opakowania powietrza, bakterii, czy pleśni. Ze powodu na możliwość działania, można wyodrębnić dwa sposoby pakowarek: komorową i bezkomorową (listwową). Pakowarka komorowa, to urządzenie, w jakiego wnętrzu stawia się worek łącznie z materiałem. Jej ważną wadą jest regulowanie długości czasu odsysania powietrza, dzięki czemu wydobywa się powtarzalność procesu pakowania, też możliwość regulacji poziomu podciśnienia, co jest istotne przy pakowaniu delikatnych produktów. Wartością jest jednocześnie możliwość skorzystania w procesie produkcji, bardzo popularnych worków typu PA/PE, co dobrze obniża koszty. Pakowarki komorowe, mogą być następujące funkcje, np. wypełniania opakowania gazem. Na rynku istnieje ciężki wybór pakowarek komorowych, co powoduje na jej dobrzy dobór, uzależniony od wielkości pakowanych produktów, ich rodzajów, i wielkości. Kierowane są, przede wszystkim, dla przetwórstwa spożywczego, gastronomii, oraz handlu. W pakowarkach bezkomorowych, worek z umieszczonym wewnątrz produktem, spotyka się na zewnątrz, a do zabiegu, na listwę zgrzewającą, daje się koniec worka i dociska pokrywą. Do takiego pakowania bierze się worków, lub folii tzw. moletowanych, które dzięki tłoczonej strukturze, umożliwiają odessanie powietrza. Pakowarki listwowe pozwolą na pakowanie artykułów o niebanalnych kształtach, np. bardzo duża kiełbasa. Wadą jest ponad znacznie niższy koszt zakupu niż pakowarek komorowych, i wadą niższa sprawność oraz piękniejsze koszty eksploatacji, poprzez stosowanie droższych opakowań. Dane są głównie dla młodej gastronomii i gospodarstw domowych.